Zapraszam Was dziś na pyszny lodowy 🍨 przepis prosto z Reunion. Przesłodki, egzotyczny i bardzo uzależniający sorbet z liczi, który je się dosłownie łyżkami. Przepis jest dość prosty, ale jak to z sorbetami bywa na jego wykonanie potrzeba sporo czasu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 godzin
LICZBA PORCJI: 10-12
SKŁADNIKI:
- 1 kilogram dojrzałych liczi
- 250 cukru pudru
- 500 ml wody
- 2 białka
PRZEPIS NA SORBET Z LICZI – PRZYGOTOWANIE
1️⃣ Obierz liczi ze skórki, umyj i wyjmij z nich pestkę. Owoce przepuść przez wyciskarkę lub sokowirówkę.
2️⃣ Przesyp cukier do garnka, dodaj do niego pół litra wody, a następnie zagotuj na małym ogniu tak by całość zgęstniała. Odstaw, aby ostygło.
3️⃣ Połącz sok z liczi z ostygniętym syropem cukrowym. Przelej całość do pojemnika do mrożenia, wolnymi ruchami wymieszaj i włóż do zamrażarki na 5 godzin.
4️⃣ W czasie całego procesu zamrażania, co godzinę wyjmij mieszankę i całość delikatnie zamieszaj widelcem lub małą trzepaczką. Za piątym, ostatnim razem dodaj ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek. Ponownie powoli i bardzo dokładnie wymieszaj.
5️⃣ Włóż do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
✔️ Zamiast świeżych liczi w przepisie można użyć owoców z puszki. W tym wypadku nie dodajemy już cukru pudru, bo będzie za słodko. 😜
✔️ Bardzo ważny jest moment dodawania białek oraz dokładne wymieszanie sorbetu. Chodzi o to, by białko nie wypłynęło na wierzch i lody się nie rozwarstwiły.
✔️ Jeśli do wykonania sorbetu użyjesz świeżysz owoców sprawdź najpierw jak bardzo są słodkie. Przepis podaje 250 gram cukru pudru, ale niektóre gatunki liczi są już same w sobie bardzo słodkie i mogą wymagać mniejszej ilości dosładzaczy. Ja do przygotowania mojego sorbetu użyłam tylko 100 gramów cukru.
Osobiście kocham liczi! 😋 Reuniończycy też i czekają na nie cały rok! To tutejszy król wśród owoców, a także jeden z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia 🎄, bo na wyspie w święta zamiast ciast, na deser spożywa się właśnie liczi. Najchętniej same, bez żadnych dodatków. Sezon na te słodkie owoce trwa bardzo krótko, bo zaledwie kilka tygodni. Pierwsze liczi (niestety jeszcze bardzo drogie, bo w cenie około 15 euro za kilogram) pojawiają się pod koniec listopada. Ostatnie znaleźć można do połowy, czasem końca stycznia dosłownie za bezcen, bo w niektórych miejscach kosztując aż jeden euro za kilogram. Jeśli będzie zwiedzać wyspę w czasie europejskiej zimy to pamiętajcie, by koniecznie spróbować tutejszego liczi. 🤗 Jest przepyszne i bardzo słodkie!
Zobacz inne egzotyczne desery.
EGZOTYCZNE CIASTO BANANOWE Z RUMEM
Spodobał Ci się ten przepis? 😋 Uważasz, że kogoś może zainteresować. Podziel się nim z innymi! 🤗 Udostępnij go w mediach społecznościowych 👩🏻💻 lub zostaw komentarz. W ten sposób wspierasz moje działania. Dzięki! 😚
Dodaj komentarz